Geen categorie

Hoe maak je een o/n cultuur? + DIY opschalen shaker capaciteit

Hoe maak je een o/n cultuur?
Een overnacht (o/n) cultuur is een bacterie cultuur die één nacht groeit in een vloeibaar medium (voedsel voor de bacteriën).

Eerst moet het medium gemaakt worden. Dit doe je door poeder, genaamd LB medium, in een kolfje te doen en hier demi water (= zonder mineralen) aan toe te voegen. Vervolgens wordt het kolfje afgedekt met watjes en een papiertje. Hierna gaan ze de autoclaaf in. Dit is een soort druk ketel die warmer wordt dan 100˚C en hierdoor alle bacteriën doodt.

Hierna kunnen aan het LB medium bacteriën toegevoegd worden. Dit wordt gedaan door met een tandenstoker een bacterie kolonie aan te prikken en deze in het kolfje te doen. Vervolgens wordt deze afgesloten en overnacht schuddend geïncubeerd bij 37˚C. Om de kolfjes te laten schudden moeten deze geplaatst worden in een shaker. De volgende dag heb je troebel medium door alle gegroeide bacteriën.

 

Afbeeldingsresultaat voor shaker laboratory
Shaker

DIY opschalen shaker capaciteit

Heb jij ook wel eens het probleem dat je 20 o/n culturen moet maken, maar er maar plek is voor 16 kolfjes in de shaker? Wij waren helemaal klaar met dit probleem en hebben besloten hier iets aan te doen!

Wat heb je nodig?
– 
Meer dan 16 kolfjes, laten we zeggen 20
– Een shaker met minder dan 20 plekken
– 8 elastiekjes
– 8 tissues

Wat moet je doen?
– Plaats 16 kolfjes in de hiervoor bedoelde plaatsen.
– Wikkel om de overige 4 kolfjes minstens 2 tissues.
– Plaats het kolfje tussen 4 kolfjes die wel op tijd een plekje hadden en maak ze hieraan vast met 2 elastiekjes.
– Zet de shaker aan.

schermafbeelding 2019-01-23 om 16.26.17
20 kolfjes in de shaker

Plaats een reactie